Velg en side
 1. Hjem
 2. Nyhetene
 3. Verdens miljødag markeres på Mostun natursenter

Verdens miljødag markeres på Mostun natursenter

25. mai 2021

Verdens miljødag er 5. juni og har blitt markert siden 1972. Dagen ble etablert for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål, og behovet for en slik dag har ikke blitt mindre siden da. Naturvernforbundet i Rogaland og FN-sambandet har markert dagen sammen i flere år. I år går denne markeringen av stabelen på Mostun natursenter den 6. juni.

Tema for årets miljødag er restaurering av natur. Mennesker er avhengig av et bærekraftig naturmangfold for å kunne overleve på jorden. Livsviktig luft, vann og mat kommer som et resultat av naturmangfoldet i jordens biosfære. Et bærekraftig naturmangfold er selve livsgrunnlaget for mennesker på jorden.

Fra FNs naturpanel kom det en rapport i 2019 som gir oss status på vårt globale mangfold. Her er utvalgte funn:

 • gjennom landbruk, skogbruk og gruvedrift på land, og overfiske i havet har rundt 50 prosent av jordens naturlige økosystemer blitt ødelagt i løpet av de siste 50 årene.
 • 75 prosent av alle landområder har enten blitt lagt om til åkrer, dekket av betong, druknet i demninger eller påvirket på andre måter.
 • over 30 prosent av fiskeressursene i havet blir fisket over bærekraftig nivå.
 • plastforurensning har blitt tidoblet siden 1980.

 

På Mostun legger vi opp til kjekke og lærerike aktiviteter for både barn og voksne denne søndagen:

 • Bli kjent med FNs bærekraftsmål
 • Spill «kast-på-blink» lek på bærekraftsmålene (og vinn premie!)
 • Klokken 11.30 og 12.30 blir det appell på tunet om hvorfor dagen er så viktig v/ Ellinor Melbye fra FN-sambandet
 • Bli med på pop-up walk and talk der tema er utryddingstruede fugler som bor i og ved Mosvatnet. Hvem er de og hvorfor er det truet? Og aller viktigst: Hva kan vi gjøre for å stanse nedgangen i bestandene? Guide på turene er Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Kaféen er åpen fra klokken 11.00 -15.30 med salg av økologiske vafler, varm og kald drikke, samt et varierende utvalg.

Velkommen!

Forrige nyhet

Står politikerne ved sine løfter?

20. mai 2021

26. august i 2019 lovte representanter fra ti partier i Stavanger bystyre at de ville verne Sørmarka som friområde og samtidig arbeide for å utvide friområdet. Nå kommer testen.

Neste nyhet

Sommer ved Mosvatnet og sommer ved Jærkysten

11. juni 2021

Gjennom hele sommerferien kan du delta på kjekke aktiviteter ved Mostun og rundt Mosvatnet i Sommer ved Mosvatnet, og på Friluftshuset Orre og Friluftsfyret Kvassheim i Sommer ved Jærkysten.