Preikestolen nasjonalpark – når kommer den?
Skal Preikestolen, Lysefjorden og heiestrøka innafor blir Rogalands første nasjonalpark? Naturvernforbundet i Rogaland og Stavanger Turistforening mener det. Våren 2008 la forbundet fram sitt verneforslag sammen med en fagrapport som dokumenterer verneverdier av nasjonal og internasjonal klasse. Forslaget har vært behandlet i kommunestyrer og i Stortinget, uten resultat. Nå har Fylkesmannen i Rogaland foreslått at Preikestolsområdet blir landskapsvernområde og nasjonalpark (2019). Det er von i hangande snøre!
Preikestolområdet – en kartlegging av registrerte naturverdier. Naturvernforbundet 2008. (pdf)
Se filmene fra Skurvedalen og elva som ble reddet fra utbygging. Lysefjordens indrefilet! Film 1 Film 2
Flyttblokker i Stavanger – hvem, hva, hvor?
Da isbreen trakk seg til på Jæren for 10-12 000 år siden etterlot den sand, grus og små og store steiner. De største steinene ble kalt flyttblokker og var fraktet med isen over kortere eller lengre distanser. Naturvernforbundet har kartlagt alle flyttblokker i Stavanger som rager minst tre meter over bakken. Det fins over 160 kampesteiner i kommunen, og fire av dem er vernet som naturminner etter naturmangfoldloven.
Mosvatnet – smilet i byens ansikt
Omgitt av boliger og sterkt trafikkerte veier ligger Stavangers natur- og kulturperle, Mosvatnet. Over en million turgåere besøker hvert år byens mest populære turområde. Mosvatnet var en gang byens drikkevannsbasseng, nå er det fuglene som rår grunnen. Over 150 forskjellige arter er registrert og i tillegg er det en variert og spennende flora. Mellom 10 og 15 000 kråker og kaier overnatter i den store, gamle skogen hver vinter. Nå er Mosvatnet foreslått vernet.
Informasjonsskilt om dyre og planteliv
Dyre- og plantelivsleksikon for Mosvatnet
4 årstider ved Mosvatnet
Sjøfuglene – hva godt kan vi gjøre for dem?
Mange av våre mest vanlige sjøfugler har problemer. De finner ikke mat i sjøen og forlater den ene hekkeholmen etter den andre. Ternene er i ferd med å bli et sjeldent syn i skjærgården og fiskemåkene har det blitt merkbart færre av. Samtidig har måkebestanden økt i byen, der de tar i bruk hustak til hekking. Naturvernforbundet har igangsatt flere prosjekter for å hjelpe sjøfugler i trøbbel.
Brosjyre sjøfuglreservater i Rogaland
Rapport Takhekkende måker
Kystlynghei – en truet naturtype
I 4000-5000 år har bøndene langs Norskekysten, nord til Lofoten, levd av kystlyngheiene. Mildt kystklima, kombinert med lite snø gjorde det mulig å ha husdyr på beite året rundt.
De siste 100 årene har bruken av lyngheiene blitt sterkt redusert og heiene gror igjen med kratt og skog. I dag er kystlyngheiene regnet som en naturtype truet av utryddelse. Naturvernmyndighetene bidrar med ulike tilskudd til tradisjonell bruk av lyngheiene.
På www.kystlynghei.no kan se flyfoto fra prioriterte kystlyngheier i Rogaland.
Åpningstider
Naturvernforbundet i Rogaland
Kontoret i Mostun natursenter er til vanlig bemannet mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager. Stengt i helgen.
Mostun natursenter
Kafeen og våtmarksutstillingen i Inge Steenslands Hus har følgende åpningstider:
Torsdager kl 17.00–20.00 Søndager kl. 11.00–16.00. Stengt jul, påske og i skolenes sommerferie.
Felles telefon: 51 52 88 11
Besøkssenter våtmark Jæren
Kontoret er til vanlig bemannet mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager.
Naturveileder kan treffes på tlf. 977 12 253
Mostun natursenter
Henrik Ibsens gate 59, 4021 Stavanger, Norge