Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. Pinlig Stavanger!

Pinlig Stavanger!

I 2012 finansierte Stavanger kommune byggingen av en flytende fugleholme i Mosvatnet i påvente av en permanent øy. Fugleøya kom aldri og nå er den flytende holmen slept til land for å skrotes etter 10 års tjeneste.

Alle politiske vedtak og gode intensjoner om å bygge fugleøy har vist seg å være fullstendig verdiløse. Det er pinlig for en kommune som pynter seg med slagordet «en grønn spydspiss». Den spissen er rimelig sløv, for å si det mildt.

Fugleøya i Mosvatnet ble første gang lansert for over 50 år siden av daværende parksjef Arne Berglia. Den skulle komme som en kompensasjon for de omfattende utfyllingene i Mosvatnet i forbindelse med byggingen av Motorveien og oppgradering av Madlaveien. Forslaget ble videreført i Grønn plan fra 1991, men endte som et luftslott. I 2008 tok Naturvernforbundet opp igjen hansken. Politikere og administrasjon stilte seg positive. Men det endte altså opp med en flytende fugleholme med begrenset levetid. Løftene om at holmen skulle bli erstattet med en permanent fugleøy ble aldri fulgt opp verken av det forrige eller det nåværende politikerflertallet. Så lite verdt er naturmangfoldet i en av Rogalands beste fuglesjøer.

Nå ligger «holmevraket» og dypper i bukta utenfor Mosvangen camping. Der skal den demonteres og fjernes. Naturvernforbundet foreslo at holmen ble rigget på ny og ankret opp ved Måkeholmen i Mosvatnet. Forslaget ble avvist av administrasjonen.

I 14 år har Naturvernforbundet sloss for fugleøya som parksjef Arne Berglia foreslo på 1970-tallet. Med vrakingen av flyteholmen er vår kampanje for fugleøya i Mosvatnet avsluttet. Det har vist seg at det verken er vilje eller evne til å gjennomføre et tiltak som ville styrket naturmangfoldet i Mosvatnet.

Bildet: Vraket av fugleholmen ved Mosvangen camping er en illustrasjon på manglende vilje og evne til å styrke naturmangfoldet i Mosvatnet. Foto: Erik Thoring

 

Forrige nyhet

Høstens mest brennaktuelle foredrag på Mostun på torsdag

23. november 2022

Når du får vanlige folk til å gå i fakkeltog for Norges rikeste, har du lykkes som lobbyist, skriver Simen Sætre og Kjetil Østli i en kronikk i Aftenposten 19. november.

Neste nyhet

Mosvatnet – størst i Rogaland

12. desember 2022

Mosvatnet i Stavanger har den største hettemåkekolonien i Rogaland. Men det var bare drøyt en halv unge per reir som kom på vingene.