Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. Hurra for hummerfredning!

Hurra for hummerfredning!

Fiskeridirektoratet har opprettet tre hummerfredningsområder i Stavanger.  Dermed kan Rogaland nå skilte med seks hummerfredningsområder fordelt på fire kommuner.

Først ut var Kvitsøy med hummerfredning ved Sparholmane, sør for hovedøya. Sola opprettet fredningsområde ved Flatholmen som ikke ligger langt fra Sparholmane. Eigersund har opprettet fredningsområde sør for Eigerøy.

Og nå knaller Stavanger til med intet mindre enn tre hummerfredningsområder. Det har tatt sin tid. I 2019 oppfordret fylkeslaget Rogalandskommunene om å opprette fredningsområder for hummer. Forbundet viste til den katastrofale nedgangen i bestanden og det faktum at hummerfredningsområder på Sørlandet kunne vise til gode resultater. Stavanger tok oppfordringen, ledet an av MDG og forslo tre store fredningsområder som utgjør 6,5 prosent av kommunens sjøareal. Fiskeridirektoratet har fulgt opp forslaget og opprettet fredningsområdene rett før hummerfisket ble åpnet 1. oktober.

Så skal det ikke stikkes under en stol at enkelte mener fangstforbud er mer effektivt enn fredningsområder. Lederen i Sør-Rogaland Fiskarlag, Tor Bernhard Harestad har tatt til orde for totalfredning av hummeren i ti år. Dykker og direktør Rudolf Svensen ved Stavanger museum er inne på det samme. I et fredningsområde er fiske med andre redskap enn håndsnøre, fiskestang, juksa, dorg eller snurpenot, forbudt.  

Forrige nyhet

Bli med i Sandnes lokallag

20. september 2023

Naturvernforbundet i Rogaland får sitt fjerde lokallag den 10. oktober. Da blir Naturvernforbundet i Sandnes stiftet. 

Neste nyhet

Sjøfuglene seiret på Alstein!

18. oktober 2023

Det blir ikke oppdrettsanlegg utenfor det fuglerike havområdet ved øya Alstein i Randaberg kommune. Det har Miljødirektoratet bestemt etter en klage fra Statsforvalteren i Rogaland.