Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. Vi har etablert Mostun frøbibliotek

Vi har etablert Mostun frøbibliotek

I et frøbibliotek låner man frø som dyrkes hjemme. I slutten av sesongen høstes frø fra planten som returneres til frøbiblioteket. Marie Larsen Gellein ønsket å etablere et frøbibliotek i Stavanger, og på Mostun var vi ikke vanskelige å be!

Initiativtager Marie Larsen Gellein. Foto: privat

Marie Larsen Gellein har vært interessert i dyrking og hage i årevis, men da koronaen kom ble hobbyen enda større. Hun hadde lest om frøbibliotek flere  andre steder i Norge, men kunne ikke finne et lignende tilbud i Stavanger. Hun tok derfor saken i egne hender.

Vi hadde et møte på forsommeren i 2021, arrangerte en frøsøndag i august for å lodde interessen blant publikum, og skjønte raskt at det var stor interesse for dette her i området.

Facebook og Instagram

Gruppen Mostun Frøbliotek er opprettet på Facebook, og har raskt fått mange medlemmer. Det er også etablert en Instagramkonto med samme navn. I tillegg til å etablere selve frøbiblioteket, så planlegges det også for dugnader, ulike temamøter og arrangement knyttet til frø og hagetema.

Frivillige pakker frøposer. Foto: Marie Larsen Gellein

Vi går nå første frøsesong i møte, og denne sesongen har vi bestilt frø for å sikre at det er rendyrkede frø som leveres ut. Det blir 10 ulike sorter som består av både spiselige vekster, prydplanter, bievennlige arter og kulturarvsorter. I tillegg er det lagt opp til litt forskjellig vanskelighetsnivå, men med fokus på at det skal være enkle planter å høste frø fra.

Dyrkeguider

Gjennom frøbibliotek-ordningen vil du også kunne få råd og veiledning om både dyrking, stell av plantene og høsting av frø. Vi lager dyrkeguider som følger med frøene, og legger opp til at lånere kan få veiledning underveis.

Det føres et register over hvem som henter ut frø og hvem som leverer tilbake. Tanken er at dette skal fungere i et sirkulært system, men vi har forståelse for at en ikke alltid får til å dyrke fram og høste frø selv om det var planen.

 – Det løper ikke purregebyr ved manglende innlevering altså, sier Gellein.

Frøbiblioteket er åpent i Mostunkaféens åpningstid onsdager og søndager. Foto: Marie Larsen Gellein

 

 

Gjennom nettverket håper vi også det vil være mulig å dele frø, stiklinger og planter seg imellom, slik at vi får til et sirkulært delingssystem.

 

 

 

 

Frøsortimentet i sesongen 2022 er

Anisisop

Blomkarse, busk

Borlotto splittbønner

Brytsukkerert, fiolett

Chillipepper, Aurora

Fjellfokk

Jomfru i det grønne

Pyntekorg

Ringblomst

Solsikke Velvet Queen 

Forrige nyhet

Salamanderlykke på Kvithei i Sola

22. februar 2022

I 2018 og 2019 ble det fanget og flyttet nær 1000 småsalamandere til to nye dammer på Kvithei i Sola. Den opprinnelige salamanderdammen skulle nemlig fylles igjen og bebygges. I mellomtiden er Kvitheiutbyggingen utsatt på ubestemt tid.

Neste nyhet

Spar strøm - redd natur

10. mars 2022

SPAR STRØM - REDD NATUR er et prosjekt som skal varer i perioden 31. mars til 28. august. Ved å bruke den strømmen vi har og de arealene vi allerede bruker mer effektivt, kan vi unngå å bygge ned natur. Prosjektet er et samarbeid mellom organisasjonene i Forum for Natur og Friluftsliv Rogaland.