Han viste til at Stavanger og nabokommunene allerede har en sterk teknologiklynge som har de beste forutsetninger for å utvikle lukkede, utslippsfrie oppdrettsanlegg. Det ligger store industrielle muligheter i å være først på banen, ifølge Mugaas.
Alle, også næringen, er enige om at det er store utfordringer knyttet til oppdrett i åpne merder. Kjetil Nilsen fra Naturvernforbundet oppsummerte utfordringene i fem punkter; lakselus, rømming, utslipp av fosfor og nitrogen, sykdommer og plastforurensing. Oddvar Vermedal fra Norges Jeger- og fiskerforbund supplerte lista med kritisk dårlig dyrevelferd og viste til ekstrem dødelighet av laks og ikke minst leppefisk som blir brukt til å rense laksen for lakselus.
Innlederne mente at en konvertering fra åpne til lukka anlegg kan framskyndes ved å øke avgiftene på åpne merder og redusere avgiftene på lukka anlegg.
Til frokostseminatret var det invitert 27 Stavangerpolitikere som Grieg Seafood hadde invitert til befaring på anleggene sine i Ryfylke. Norske Lakseelver, NJFF og Naturvernforbundet mente at politikerne burde ha med seg noen motforestillinger på turen med Grieg Seafood. Invitasjonen ble møtt med taushet fra de fleste politikerne. Bare fem stilte på seminaret og samtlige kom fra MDG. Mette Vabø i Venstre var påmeldt, men måtte melde forfall.
Men det aldri for seint å tilegne seg kunnskap. De tre innleggene på frokostseminaret kan du se ved å følge linkene under:
Innlegget til Kjetil Nilsen: https://youtu.be/VOqbGYbwTw0
Innlegget til Oddvar Vermedal: https://youtu.be/SurLQ_HBBzI
Innlegget til Pål Mugaas: https://youtu.be/OGzPmjeL-6o
Foto: Innledere og deltakere på frokostseminaret, f.v. Håkon Fossmark (MDG), Pål Mugaas (Norske Lakseelver), Oddvar Vermedal (NJFF), Tore Gilje (NJFF), Thomas Bendiksen (MDG), Kjetil Nilsen (Naturvernforbundet), Rune Askeland (MDG), Hallgeir Langeland (Naturvernforbundet), Ingvild Sørensen (MDG) og foran Daria Maria Szymaniuk (MDG) Foto: Espen Mills