Om du tenker å klage på en vedtatt reguleringsplan bør du vurdere følgende:
Er det rødlistede arter eller naturtyper som ikke er en del av kunnskapsgrunnlaget i reguleringsplanen?
Er naturverdiene i det aktuelle området såpass store at det vil kunne medføre endringer i reguleringsplanen eller at den kan bli forkastet?
Er det alternativer løsninger som ikke er vurdert godt nok i planvedtaket?
Og kan det dokumenteres at stadig nedbygging over tid påvirker arter og naturtyper negativt i et område?
Hvis du bestemmer deg for å skrive en klage på planvedtaket må du tydelig og helt konkret få fram hva du mener er feil i saken og hvorfor du mener det er feil.
Belys faktum godt; f.eks. at kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for vedtaket ikke stemmer overens med virkeligheten (nmfl §8). At de samlede konsekvensene for naturen av planvedtaket og tidligere tiltak i området er store (nmfl §10). At det finnes alternative lokaliteter med mindre konsekvenser for naturen som ikke er utredet (nmfl §12)
Se også etter prosessuelle feil i et vedtak, for eksempel at vurderinger etter nmfl §§8-12 ikke er gjort på en tilfredsstillende måte.
Dette er hovedpunktene i Gunvar Mikkelsens «klageoppskrift». Det er mye mer og framfor alt; det er flere konkrete enkeltsaker du kan høste mye nytte av. Alt dette finner du i hans foredrag på Mostun natursenter torsdag 26.oktober.
Bilde: Gunvar Mikkelsen orienterer presse, naturvernere og naboer om naturverdiene på Krokhaugen der Karmøypolitikere ønsker å bygge nye Vea barneskole. Foto: Erik Thoring