Nå er tiden for å rengjøre fuglekasser
Er du blant de som har vært på fuglekassesnekring hos oss? Nå på vinteren anbefaler vi at kassen rengjøres slik den er klar for ny sesong og nye leietakere.
Dersom du har vært så heldig å få et fuglepar til å bruke fuglekassen din, er det viktig at den gjøres rent før neste hekkesesong. Vinteren er en fin tid å rense på, for da er alt som fuglene eventuelt har etterlatt seg dødt. Da bare åpner du fuglekassen og fjerner alt som er inni. Å bruke hansker er lurt.
Her er andre viktige ting å huske på til deg som har fått deg ny fuglekasse:
Når du kommer hjem med ny fuglekasse
For at kassa skal leve lenger, er det lurt å male eller beise kassa. Gjør dette i god tid før den settes ut, og ikke mal den inni.
Hvordan henge opp kassen?
I slutten av mars og i begynnelsen av april er meisene på leting etter gode hekkeplasser. Før dette, og gjerne god tid i forveien, bør fuglekassen henges opp. Velg et område som ikke er soleksponert hele dagen, da blir det fort for varmt. Heng den gjerne mot øst, vest eller nord.
Fuglene trives ikke så godt hvis det er tett med greiner foran åpningen. Dersom andre fugler kan sette seg ved åpningen, kan egg eller fugleunger i kassa bli et lett bytte. Dette er også grunnen til at man ikke skal montere en sittepinne foran hullet. Kassen kan henges i et tre ca 2 meter opp fra bakken. Du trenger ikke henge kassa høyt oppe i treet slik at du må klatre for å kontrollere innholdet.
Småfuglene trives like godt selv om kassa henger lavt på trestammen. Man kan også sette kassa på en husvegg, men det er lurt å velge en side av huset hvor det er lite forstyrrelser.
Husk at fuglene er svært sårbare i etableringsfasen og under reirbyggingen. Fuglene kan forsvinne fra kassa hvis de blir forstyrret. Spesielt gjelder det meisefugler. Kontroller derfor ikke kassene før du er sikker på at fuglene har lagt egg. Helst bør du vente med å kikke i kassene til du ser at de voksne fuglene kommer med mat til ungene. Åpne lokket/fronten forsiktig og ta en rask kikk nedi kassa.
Hva kan du forvente å få i kassen?
De vanligste fuglene du kan forvente å få i de små meisekassene er blåmeis, kjøttmeis, pilfink, gråspurv og svarthvit fluesnapper.
Rengjøring
Det er viktig at kassa blir rengjort etter endt sesong dersom du ønsker nye kull i kassa neste vår. Det er lurt å fjerne alt løst materiale i kassa på vinteren når innholdet er frossent.
Du gjør en viktig innsats!
Fugler som bruker huler til eggene sine (hulerugere) har problemer med å finne egnede rugeplasser i dag hvor man har mindre gammel skog. Du gjør derfor en fin innsats for hulerugerne ved å henge opp denne kassa.
Dessverre ble det ingen klekking i fuglekassen som ble renset på bildene i denne reportasjen. 3 søte egg lå igjen i reiret.
Bli med på fotokonkurranse
12. desember 2019
I samarbeid med fotoklubbene inviterer Naturvernforbundet til en stor fotokonkurranse med tema "30 nye nasjonalparker og verneområder i Rogaland".
Vil forby leppefisk som lusespisere
17. januar 2020
Dødeligheten blant såkalt «rensefisk» i norske oppdrettsanlegg er en mørk side ved oppdrett, som de færreste vet om. Rensefisken bør få bli vanlig fisk igjen, mener Naturvernforbundet.
Kontaktinfo
Post: Henrik Ibsensgate 59, 4021 Stavanger
Besøk: Mostun natursenter, Henrik Ibsensgate 59, 4021 Stavanger.
Inge Steenslands hus, Henrik Ibsensgate 61, 4021 Stavanger
Telefon NiR: 966 10 221
E-post: rogaland@naturvernforbundet.no
Åpningstid kontoret: 08.30–15.30
Telefon BVJ: 977 12 253
E-post: hanne@bvj.no
Telefon utleie: 977 94 816
E-post: utleie@mostun.no
Kontonummer drift: 1503 80 05879
Giverkonto (naturvernfadder): 3201 41 63327
Organisasjonsnummer: 971 339 993