
Torskebestanden minker kraftig. Foto: Rudolf Svensen
Pilene for torskebestanden i vår del av landet peker rett nedover. Kysttorsken krymper i størrelse og fanges før den bli kjønnsmoden. Fredning kan være en løsning – også i Rogaland.
Laksen, som ikke dukker opp i elvene som før, skaper stor bekymring. Men det er ikke bare laksen som sliter i Rogaland. Få taler torskens sak. Den store nedgangen i torskebestanden skyldes trolig både overfiske, klimaendringer og miljøpåvirkninger, noe som også har ført til at det er innført ulike regler for når og hvor torsk er fredet. I Oslofjorden er torsken fredet hele året, mens den langs Skagerakkysten er fredet fra starten på januar og fram til mai.
Fiskerimyndighetene regner med at fritidsfisket er en viktig årsak til nedgangen. En fersk rapport fra Havforskningsinstituttet viser at kysttorsken er i fritt fall i både sør og vest. Blant annet har de de kommersielle landingene av torsk sunket med 88 prosent på Vestlandet, 91 prosent i Agder og 98 prosent øst for Agder siden år 2000. Før dette lå de på omtrent samme nivå i 85 år.
Uvitenhet blant fritidsfiskere
Hvis du fisker en del, har du kanskje merket at torsken uteblir og at de torskene du får er små. Rapporten forteller nemlig at torsken har «krympet». Det er langt færre store torsker igjen i bestanden, og de blir også kjønnsmodne tidligere enn før. Men samtidig blir det fanget for mange torsker som ikke har rukket å bli kjønnsmodne, særlig i reketrål og fritidsfiske med stang.
Undersøkelser viser at fritidsfiskere fanger mange små, umodne torsker. De fleste av oss har dessverre svært dårlig kjennskap til reglene for minstemål på torsk. Her burde informasjonsarbeidet vært mye bedre. Hadde flere vært klar over regelverket og tatt hensyn til minstemålet, kunne en del av problemet blitt løst.
I dag er minstemålet for torsk sør for Stad på 40 centimeter. Forskere ved Havforskningsinstituttet mener nå at grensen bør være på 55 centimeter på Vestlandet om torsken skal rekke å gyte.
De lokale bestandene av fjordtorsk ses på som de minste og mest sårbare. Den mest effektive måten å sørge for at torsken ikke dør ut i norske fjorden, er trolig fredning. Enten i mindre eller større områder.
Oppdrett som bekymrer
En annen trussel mot torskebestanden er oppdrett av torsk, som det også er gitt tillatelser til i Rogaland. Det er stor bekymring knyttet til torskeoppdrett. Torsk rømmer og gyter i de åpne anleggene. I 2022 utgjorde oppdrettstorsk hovedandelen av all rømt fisk i norsk oppdrettsnæring, det til tross for at torsk utgjør en svært liten del av oppdrettsproduksjonen.
Torskeoppdrett fører til genetisk innblanding i truede kysttorskbestander, som igjen fører til dårligere overlevelse hos kysttorsken. I tillegg har oppdrettstorsken sykdommer som lett kan spre seg til villfisk. Naturvernforbundet ønsker forbud mot torskeoppdrett fordi dette er med på å true de lokale kysttorskbestandene.