Velg en side

Jubileum for medlemsbladet

Rygjavern ble aldri en kioskvelter for å si det mildt. 3 kroner i løssalg kostet bladet som aldri kom inn i hyllene på Narvesen.

 
Visste du at Rygjavern, som våre medlemmer nylig fikk i postkassen, runder 50 år i år?
 
Fylkeslagets medlemsblad har klart det kunststykket å komme ut hver eneste år siden 1975. Det har holdt hardt noen ganger når foreningskassa har vært tom og annonsørene lunkne. Men med gratisarbeidene redaktører og iherdig dugnadsarbeid har Rygjavern vært Naturvernforbundets mest seiglivede lokaltidsskrift.
 
Første utgivelse så dagens lys i januar 1975. Trykt i tabloidformat i Rogalands Avis med 5000 eksemplarer i opplag og stor tro på omfattende løssalg. Det gikk mildt sagt dårlig og i 1978 var økonomien så kritisk at bladets framtid var usikker. Redningen kom fra et byrå som tok på seg å selge annonser til Rygjavern. I det siste året i tabloidformat i 1978 kom Rygjavern ut med seks utgivelser.
 
“Vårt naturmiljø trenger vern mot rovdrift”, formanet fylkeslagets leder, Asbjørn Simonsen på forsiden i Rygjavern nr 1 – 1975.
 
“Har vi egentlig råd til å ofre så mye av vår dyrebare miljøarv for en materiell gevinst som bare ser ut til å gi rotløse mennesker et kortere liv, spør Simonsen og svarer at “NEI!- vårt naturmiljø må vernes mot rovdrift og uforstand før det gjøres skader som ikke kan rettes opp”.
 

Steinar Rundhaug har over 50 års fartstid som tillitsvalgt i fylkeslaget. Her står han foran foreningens første faste kontor- og møtelokale på 25 kvm. Toalettet var på legevakta rett over gata!

 
I den første utgaven er det en reportasje om Stavanger kommunens favorisering av bilparkering på bekostning av syklister. Fra nord-fylket meldes det om skepsis til bygging av petrokjemisk industri på Kårstø og Rolv Egelandsdal skriver om Rogalandsheiene som spises opp bit for bit. Natur og Ungdom har en egen side og melder om stor aktivitet i lokallagene og særlig på Jæren som utgir sitt eget medlemsblad “Ellevte Time, Klepp og Hå”.
 
18 bedrifter er støttespillere og annonserer for blant annet spillolje, naturvennlig hyttetoalett, resirkulering av papir, renseanlegg og Tou Pils (!). World Wildlife Fund i Norge har spandert en helside i førsteutgaven. Ved siden av annonser var Rogaland fylkeskommune den viktigste økonomiske bidragsyteren i en årrekke.
 
Om det nå er punktum og slutt for Rygjavern, etter 50 år, er usikkert. Dersom de økonomiske rammene tillater det, er planen å komme med en utgivelse i året. Det er også verdt å merke seg at Naturvernforbundet i Rogaland sin nettside jevnlig vil komme med nyheter og andre artikler som omhandler naturvern og informasjon til våre medlemmer. I tillegg legger fylkeslaget ut en god del naturvernstoff på Facebook. 
 

Utsyn over Skrevatn som noen år senere ble til Blåsjømagasinet. “Ryggsekken viser omtrent hvor høyt vannet vil stå etter reguleringen,” informerte Rolv Egelandsdal i sin artikkel om “Rogalandsheiene som spises opp bit for bit”. Foto: Rolf Chr. Ulrichsen/Aftenposten