Velg en side
Kart over pollinatorhagen på Mostun.Foto:Opal digital AS

Velkommen til pollinatorhagen på Mostun!

En pollinatorhage er en hage som er spesielt tilrettelagt for å tiltrekke og støtte pollinerende insekter som bier, sommerfugler og humler. Den inneholder ofte et mangfold av blomstrende planter som gir nektar og pollen gjennom hele sesongen. Slik bidrar hagen til økt biologisk mangfold og et sunnere økosystem.

Kartet ovenfor viser de viktigste elementene i pollinatorhagen som er anlagt på Mostun. 

Plantekassene i pollinatorhagen

Her har vi satt ut pollinatorvennlige planter som blomstrer om våren.

Om våren våkner naturen fra sin dvale og plantene begynner å spire. Noen av pollinatorene (feks. jordhumler, trehumler og vårsandbier) våkner tidlig og er avhengig av blomstrende planter for å finne næring. Blomstene som springer ut tidlig er utrolig viktige for pollinatorene, og vi burde inkludere disse i uteområdene våre. De fleste blomsterplantene er også avhengige av insekter for å formere seg og utvikle frukter, noe som er avgjørende for å få gode avlinger av bær, frukt og andre viktige matplanter.

Pollenbærerne til krokkus - muligens årets første pollenkilde for insektene.Foto:Erlend Berne
Vårsandbie er en av våre første og vanligste bier som besøker selje om våren.Foto:Arnstein Staverløkk

Pollinatorene sliter og hovedgrunnen er at leveområdene deres forsvinner eller blir av dårligere kvalitet. Hjelp dem ved å gjøre hagen mer insektsvennlig! Unngå å grave og rydde i hagen for tidlig på våren. Det kan føre til at insektene i vinterdvale våkner for tidlig. Flere søker ly i hulrom i jorden, komposthauger og blant løv. Vent også med plenklippingen lengst mulig, slik at planter som løvetann og engkarse rekker å blomstre.

Pollinatorvennlige planter som blomstrer om våren:
Selje, Kusymre, Marianøkleblom, Julerose, Liljekonvall, Krokus og Påskelilje.

Liljekonvall er en vakker vårblomstrende plante som er svært giftig.Foto:Agnes Monkelbaan
Vårsandbie er en av våre første og vanligste bier som besøker selje om våren.Foto:Arnstein Staverløkk

Her har vi satt ut pollinatorvennlige planter som blomstrer om sommeren.

Om sommeren bugner det av blomster og insekter, og det er mye pollen og nektar tilgjengelig. I byen er det mindre planter tilgjengelig enn i naturområdene, og derfor er det avgjørende for pollinatorene i byområdene at vi fyller opp hageflekkene/balkongene våre med pollinatorvennlige planter. Det finnes et bredt spekter av ulike pollineringsstrategier og stor variasjon blant de ulike pollinatorene. Noen er generalister og kan pollinere en rekke ulike planter, mens andre er spesialister og helt avhengig av én enkelt art.

Revebjelle er en favoritt blant humlene og svært giftig. Flere fargevariasjoner forekommer naturlig.Foto:Erlend Berne
Vanlig solflue er en hardfør og svært viktig pollinator, særlig på fjellet.Foto:Andreas Kalvig

For å ivareta et stort mangfold av pollinatorer er det derfor viktig med et stort utvalg av planter. Unngå importerte planter da disse kan ha med seg skadedyr og sykdommer som kan spre seg i den norske naturen, i tillegg til at mange behandler plantene med insektsmidler som er skadelig for pollinatorer. Det er også viktig å ikke plante fremmedarter med høy spredningsrisiko, da disse kan spre seg og fortrenge den naturlige norske floraen.

Pollinatorvennlige planter som blomstrer om sommeren:
Revebjelle, Markjordbær, Isop, Kattehale, Rød jonsokblom, Blomkarse og Preste-krage.

 

Rød jonsokblom blomstrer som oftest rundt St. Hans og er vanlig i hele landet.Foto:Erlend Berne
Vanlig solflue er en hardfør og svært viktig pollinator, særlig på fjellet.Foto:Andreas Kalvig

Her har vi satt ut pollinatorvennlige planter som blomstrer om høsten.

Det er viktig med blomster tilgjengelig for pollinatorene gjennom hele deres livssyklus, fra tidlig vår til sent på høsten. På sensommeren/høsten er det mindre planter i blomst, og desto viktigere er det å fylle hagen med planter som kan gi næring til pollinatorene. Blant annet er de nye humledronningene helt avhengige av plantene som blomstrer sent. De forbereder seg til vinteren med å fete seg opp på pollen og nektar, før de graver seg ned og går i dvale frem til neste vår.

Røsslyng er en viktig pollenkilde på høsten og en nøkkelart i den sterkt truede naturtypen kystlynghei.Foto:Randi Hausken
En Geithamsblomsterflue på en Blåknapp.Foto:Djmathu

Det finnes mange ulike strategier for overvintringen: noen graver seg ned i jorden, andre i sand eller i død ved. For å hjelpe dem med å finne et godt sted å bo kan vi la hagen være litt vill – ikke rydd for grundig, la det være igjen litt kvist og kvast. Sett gjerne opp et insektshotell, la det være jorddekke på bedene, lag en sandhaug eller la det ligge litt død ved i hagen. Unngå å bruke gift i hagen, da dette er veldig skadelig for insektene.

Pollinatorvennlige planter som blomstrer om høsten:
Røsslyng, Blåknapp, Smørbukk, Hjorte-trøst, Høstormedrue og Oktoberbergknapp.

Høstormedrue er veldig populær blant pollinatorene når den blomstrer på høsten.Foto:Cephas
En Geithamsblomsterflue på en Blåknapp.Foto:Djmathu

Åpningstider Mostunkaféen

Søndager fra kl. 11.00 til 15.30

Mostun natursenter

Henrik Ibsens gate 59, 4021 Stavanger, Norge